Hoe ouders betrekken bij het project?

Ouders spelen een grote rol in het project. Ze vervullen een voorbeeldfunctie voor de kinderen. Vooral bij jongere kinderen bepalen de ouders nog bijna volledig wat kinderen eten en wat ze meenemen naar school. We geven je graag enkele tips om ouders te betrekken bij het Oog voor Lekkers-project.

 

Informeer de ouders

Door de ouders over Oog voor Lekkers te informeren en hen er (actief) bij te betrekken dragen we bij tot het bewustzijn dat fruit en groenten eten en melk drinken belangrijk zijn (zowel voor zichzelf als voor hun kind). Dat zal ook duurzame gedragsveranderingseffecten hebben op de fruit-, groente-, en melkconsumptie in en buiten de school. Dus hoe beter de communicatie naar de ouders, hoe meer kans op succes en gedragsverandering bij de kinderen!

 

Download hieronder enkele voorbeeldbrieven voor ouders om hen bij de start van het schooljaar te informeren over het project, afhankelijk van de manier waarop de school deelneemt:

Spreek de ouders aan en wees creatief

Voorzie niet alleen een schriftelijke briefing over het project, maar geef ook steeds een mondelinge toelichting. Zo komt de boodschap krachtiger en duidelijker over. Een mondelinge toelichting over het project kan tijdens de inschrijving van de leerling, een infomoment of ouderavond, aan de schoolpoort, … Kies een manier die het beste past bij de werking van de school.

 

Afhankelijk van de leeftijd kan ook aan de leerling gevraagd worden om de ouders te informeren over het project. Andere leuke ideeën om ouders op de hoogte te brengen zijn:

  • Maak een bladwijzer in de vorm van een stuk fruit/groente of brikje melk met een korte uitleg over het project.
  • Voorzie als school een stuk fruit/groente of brikje melk om bij de start van het project mee te geven aan de leerlingen naar huis. Maak er een kaartje aan vast met een korte uitleg over het project.
  • Doe samen met de leerlingen een activiteit rond groenten, fruit en/of melk en geef elke leerling een medaille mee naar huis! Zo komt het thema sneller ter sprake bij de ouders. Op die manier informeer je de ouders via de leerlingen.

Organiseer een infoavond voor ouders. Via het Logo kan je de voordracht ‘Gezond opgroeien’ over gezond eten bij kinderen aanvragen.

 

Laat de ouders actief participeren

Ouders kunnen op verschillende manieren actief betrokken worden bij Oog voor Lekkers. Zo kunnen (groot)ouders betrokken worden bij het fruit-, groente- of melkmoment. Zij kunnen helpen bij het verdelen, wassen, schillen en snijden van fruit/groenten of bij het uitschenken en verdelen van melk (de zogenaamde ‘schil- en schenkouders’).

 

Download onderstaand document voor nog meer tips en tricks!