Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbeien, van veld tot klas

Aardbeien, van veld tot klas

Wat maakt aardbeien van bij ons zoooo lekker? Hoe groeien ze precies? En hoe geraken ze zo snel van het veld tot in de klas? In deze video geven drie aardbeienfans een woordje uitleg.

Teler Robin van Linkertse Aardbeien teelt samen met zijn ouders aardbeien onder glas. In januari gaan ze van start, want het duurt ongeveer twee maanden voor er een bloem op de aardbeiplant verschijnt. En dan is het wachten tot er een hommel of bij op die bloem gaat zitten. Wist je dat aardbeitelers vaak kastjes met hommels in hun serre hangen om er nog meer natuur te creëren? Dat voeding en temperatuur belangrijk zijn om lekkere, zoete aardbeien te krijgen? En dat je met een touwtje het oogsten veel gemakkelijker maakt?

Glenn, marketingverantwoordelijke bij de fruit- en groenteveiling BelOrta, geeft een woordje uitleg over de ultrakorte aanvoerketen om fruit zo vers mogelijk te houden. Na een hele dag plukken brengen de telers hun aardbeien naar de veiling, waar ze worden gekeurd op maat, vorm, kleur… Daarna gaan ze even de koelruimte in en de ochtend erop worden ze al verkocht. Zo raken die aardbeien supersnel van het veld op je bord! Ken je trouwens het principe van een simultaanklok waarmee een veiling haar producten verkoopt?

Juf Ineke van GLS de Regenboog legt tot slot uit waarom haar basisschool al meer dan tien jaar fan is van Oog voor Lekkers! Hoe zij de levering en verdeling van de wekelijkse porties fruit en groenten aanpakt… én hoe de leerlingen verzot zijn op de tussendoortjes.