Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet op de overheidsopdrachten

Wat moet je kunnen voorleggen bij (eventuele) controle?

Als je als school gebruik maakt van een overheidsopdracht van beperkte waarde (< 30.000 euro excl. btw) moet volgende kunnen worden voorgelegd:

  • Een bewijs van raadpleging: Dat komt eigenlijk neer op minstens drie offertes bij verschillende leveranciers (bv. buurtwinkel, lokale teler, supermarkt…). Dat moeten niet per se officiële offertes zijn, een printscreen (met datum) van een website kan ook. Als je onmogelijk  drie leveranciers kan raadplegen dan moet je hiervoor een afdoende motivering toevoegen


Motiveer kort de keuze van je leverancier. Als school beslis je zelf met welke leverancier er wordt samengewerkt. Verschillende redenen kunnen spelen: de variatie in het aanbod fruit en groenten, het feit dat de leverancier op school kan leveren, de gunstige prijs, maar je kunt bijv. ook specifiek kiezen voor lokale producenten en korte keten bedrijven,… 

Tot slot is het belangrijk om je dossier tien jaar bij te houden.

De meeste scholen maken gebruik van een raadpleging per schooljaar. In dat geval dient dit voor elk schooljaar opnieuw gedaan te worden.

Een marktraadpleging kan simpel en eenvoudig zijn

Bekijk hier ons voorbeeld om te zien hoe makkelijk de raadpleging voor Oog voor Lekkers is.

Indien je als school een andere procedure gebruikt (bijv. waarde => 30.000 euro excl. btw) zal er andere informatie moeten worden voorgelegd. Indien je gemeentebestuur de marktbevraging regelt voor de scholen in jullie gemeente kun je de vereiste documenten voor controle opvragen bij je gemeentebestuur. Raadpleeg indien je twijfelt over welke procedure voor jouw school van toepassing is een van de personen hieronder.

Voor Oog voor Lekkers dienen er in het kader van de regelgeving inzake overheidsopdrachten, die je als school altijd moet respecteren, enkele extra documenten bij te gehouden te worden. 

Voor opdrachten van beperkte waarde (onder 30.000 euro (excl. BTW) zijn artikel 124 KB Plaatsing en artikel 92 Wet OO van belang. Voor opdrachten boven of gelijk aan 30.000 euro (excl. BTW) gelden andere vereisten en kan de procedure voor overheidsopdrachten van beperkte waarde niet worden gebruikt. Het is belangrijk om alle documenten goed bij te houden.

Voor meer informatie kan je terecht bij

Gelieve ons, of een van onderstaande contactpersonen te contacteren. We helpen je graag verder.