Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet op de overheidsopdrachten

Voor Oog voor Lekkers dienen er in het kader van de regelgeving inzake overheidsopdrachten, die je als school altijd moet respecteren, enkele extra documenten bij te gehouden te worden. 

Voor opdrachten van beperkte waarde (onder 30.000 euro (excl. BTW) zijn artikel 124 KB Plaatsing en artikel 92 Wet OO van belang. Voor opdrachten boven of gelijk aan 30.000 euro (excl. BTW) gelden andere vereisten en kan de procedure voor overheidsopdrachten van beperkte waarde niet worden gebruikt. Het is belangrijk om alle documenten goed bij te houden.

Welke documenten moet je kunnen voorleggen bij (eventuele) controle?

Als je als school gebruik maakt van een overheidsopdracht van beperkte waarde (< 30.000 euro excl. btw) moet volgende kunnen worden voorgelegd:

  • Een bewijs van raadpleging: Dat komt eigenlijk neer op minstens drie offertes van verschillende leveranciers (bv. buurtwinkel, lokale teler, supermarkt…). Dat moeten niet per se officiële offertes zijn, een printscreen (met datum) van een website kan ook. Als je onmogelijk  drie leveranciers kan raadplegen dan moet je hiervoor een afdoende motivering toevoegen 
  • Een motivatie voor de keuze van je leverancier: Als school beslis je zelf met welke leverancier er wordt samengewerkt. Je moet als school echter wel motiveren waarom je voor een bepaalde leverancier (na raadpleging van minstens drie verschillende leveranciers) hebt gekozen. Verschillende redenen kunnen spelen: de variatie in het aanbod fruit en groenten, het feit dat de leverancier op school kan leveren, de gunstige prijs… Motiveer en documenteer dus kort waarom je specifiek voor die leverancier kiest. Belangrijk: laat de leveranciers die je raadpleegt, op voorhand weten op welke basis (gunningscriteria) je school zal kiezen en welke elementen al dan niet zwaarder doorwegen.
  • Tot slot is het belangrijk om je dossier tien jaar bij te houden.

De meeste scholen maken gebruik van een raadpleging per schooljaar. In dat geval dient dit voor elk schooljaar opnieuw gedaan te worden.

Indien je als school een andere procedure gebruikt (bijv. waarde => 30.000 euro excl. btw) zal er andere informatie moeten worden voorgelegd.Raadpleeg hiervoor, of indien je twijfelt een van de personen hieronder.

Voor meer informatie kan je terecht bij

Gelieve ons, of een van onderstaande contactpersonen te contacteren. We helpen je graag verder.