Overslaan en naar de inhoud gaan

Over het project

Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis.

Jong geleerd is oud gedaan

Fruit, groenten en melk: iedereen wéét dat ze ideaal zijn als tussendoortjes en horen bij een evenwichtig voedingspatroon. Maar recent onderzoek* toont aan dat kinderen vaak nog ongezonde keuzes maken en eerder grijpen naar koekjes, chocolade, snoep, gesuikerde dranken. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Oog voor Lekkers draagt haar steentje bij.

*Voedselconsumptiepeiling 2014, Sciensano

Het principe is eenvoudig

Eén dag in de week smullen de leerlingen samen van een lekker gezond tussendoortje op school. Dat kan een stukje fruit/groente zijn en/of een fris glaasje melk. Voor scholen, leerkrachten en ouders - die sowieso een voorbeeldfunctie vervullen - is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.

Financiële tegemoetkoming

Het goede nieuws is dat de Vlaamse overheid je hierin graag steunt. Daarom voorzien we voor alle Vlaamse basisscholen (kleuter, lager en buitengewoon) én buitengewoon secundaire scholen een Vlaams-Europese subsidie; gedurende 10 of 20 weken om fruit, groenten en/of melk aan te bieden. Want gezonde keuzes maken zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn! Secundair onderwijs kan vanaf 2019-2020 instappen in Snack & Chill. Meer informatie hierover op www.gezondleven.be/snack&chill