Wat komt er op je bord?

luna

Broccoli vind je het hele jaar door in de winkel, maar komt die ook steeds van de lokale teler? En wist je dat er ook verschillende seizoenen bestaan voor de verschillende vissoorten? Leerstof over seizoensgebonden voeding van bij ons was nog nooit zo fascinerend!

Met de nieuwe gratis webapplicatie ontwikkeld in opdracht van VLAM vzw, gaan leerlingen van het derde graad basisonderwijs op een creatieve en interactieve ontdekkingstocht en begrijpen ze gaandeweg meer over de oorsprong van hun voeding en het thema ‘lokale seizoensgebonden voeding’. ‘Wat komt er op je bord?’ omvat ook een korte handleiding voor leerkrachten om leerlingen concreet op weg te helpen.

Leerlingen kunnen:

Starten met het samenstellen van een dagmenu

Als opwarmer stellen de leerlingen een menu samen voor een personage. Ze krijgen vragen over de voedingsproducten die ze kiezen en leren er heel wat over bij.

Virtueel hun winkelmandje vullen

Leerlingen krijgen de opdracht hun winkelmandje te vullen met negen voedingsproducten die bij dit seizoen passen en van bij ons komen.

Meer ontdekken

Een reeks oefeningen gaat dieper in op een aantal deelthema’s die met seizoensgebonden, lokale voeding te maken hebben.

Voedingseducatie voor de derde graad lager onderwijs

Dit materiaal vormt een belangrijke aanvulling op educatie rond ‘gezonde voeding’. Meer kennis over de herkomst van onze voeding en inzicht in het seizoenaanbod kunnen kinderen helpen om gezonder en meer duurzaam te kiezen en te eten. Het sluit aan bij de leefwereld van de kinderen, de leerlijn voeding van het Vlaams Instituut Gezond Leven en draagt bij tot de realisatie van verschillende eindtermen van het basisonderwijs. Het materiaal werd gerealiseerd door Impressant Plus in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).