Wat is Oog voor Lekkers?

Het project

Dat het eten van fruit, groenten en melk gezond is, hoef je niemand meer te vertellen. Bijna iedereen weet het, maar ‘weten’ is nog niet gelijk aan ‘eten’! 

 

Recent onderzoek toont aan dat er nog werk aan de winkel is. Kinderen eten o.a. te weinig fruit, groenten en drinken te weinig melk als tussendoortje of bij de maaltijd. Ze kiezen vaak de verkeerde tussendoortjes (bv. koekjes, chocolade, snoep en gesuikerde dranken). Zowel scholen, leerkrachten als ouders hebben een voorbeeldfunctie bij het aanleren van gezonde voedingsgewoonten bij kinderen. 

 

Daarom werd het initiatief Oog voor Lekkers genomen: een project rond groenten, fruit en melk op school. Het principe is eenvoudig: op een vaste dag in de week eten de leerlingen samen een lekker stuk fruit/groente en/of drinken ze een glas melk als tussendoortje. De vaste fruit-/groentedag en/of melkdag vormt bovendien het aanknopingspunt voor een bredere werking rond gezonde voeding in de les en op school (in het kader van het gezondheidsbeleid).

 

De Vlaamse overheid bundelt de krachten en streeft naar leerlingen die het maken van gezonde keuzes de normaalste zaak van de wereld vinden. Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, fruit- en zuivelsector kunnen scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager), het buitengewoon lager en het buitengewoon secundair onderwijs gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning voor fruit, groenten en melk.