Overslaan en naar de inhoud gaan

Feestelijk en gezond

Feestelijk en gezond

De feestdagen komen eraan. Wist je dat er heel wat feestelijke gerechten zijn die je perfect samen met je gezin kan maken die ook nog eens gezond zijn? Wij geven je deze maand enkele recepten om uit te testen. Smullen maar!

Een feestelijk idee, zo’n winterse saté!

Winterse satés
Wat heb je nodig:

  • halve pompoen
  • 2 winterpenen
  • 2 bieten
  • 2 rapen
  • olijfolie
  • kaneel
  • 2 appels (optioneel)
  • 8 satéprikkers

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Spoel, schil en snij de groenten in schijven of blokjes van 1 cm dik.
  • Leg de gesneden groenten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie.
  • Leg de bietjes in een aparte schaal om te voorkomen dat alle groenten roze kleuren.
  • Doe een snuifje kaneel op de pompoen.
  • Bak de groenten 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze beetgaar zijn (je moet er gemakkelijk in kunnen prikken).
  • Laat afkoelen en prik de groenten afwisselend op een satéstokje.
  • Je kan ook stukjes appel tussen de groenten prikken.

Afbeelding verwijderd.

Tijd voor een feestelijke dip

Bloemkoolspread


Wat heb je nodig:

  • halve bloemkool
  • handvol tuinkers 
  • 1 el currypoeder
  • 1 tl paprikapoeder 
  • 5 el olijfolie 
  • peper

Hoe maak je het:

  • Snij de bloemkool in stukjes, stoom beetgaar, mix en laat afkoelen.
  • Voeg olijfolie, currypoeder en paprikapoeder toe en roer goed om.
  • Spoel de tuinkers en meng ook door het bloemkoolmengsel.
  • Breng op smaak met peper.

bloemkolenspread

Geen party zonder aardappelpartjes!

Aardappelwedges met plattekaasdip
Wat heb je nodig:

  • 1 kg aardappelen
  • olijfolie
  • 200 g plattekaas
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zeste van limoen
  • handvol gehakte bieslook
  • paprikapoeder
  • peper, zout

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220°C. 
  • Schrob de aardappelen schoon met water (dan hoef je ze niet te schillen) en snij in partjes.
  • Leg ze verspreid op een ruime bakplaat.
  • Verdeel een scheutje olie over de aardappelen, bestuif met paprikapoeder en schep alles goed door elkaar.
  • Bak de aardappelpartjes 40 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Meng voor de dip alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Strooi wat zout over de frietjes en serveer met de frisse plattekaasdip.