Tips voor het organiseren van het fruit-/groente- en/of melkmoment

De school staat in voor de praktische organisatie: fruit/groenten/melk bestellen, betalen aan de leverancier, de afhaling en verdeling, maar staan er vaak niet alleen voor: sommige scholen kunnen rekenen op de hulp van de ouders.

 

Probeer het fruit-, groente- of melkmoment telkens te koppelen aan een educatieve activiteit over gezonde voeding. Op die manier kunnen we op een boeiende manier leerlingen het belang van evenwichtig voedingsgedrag bijbrengen en krijgt het fruit-, groente- en/of melkmoment een pedagogische meerwaarde: leren én proeven.

Eens op school moet het tussendoortje (fruit/groente/melk) natuurlijk aan de leerlingen worden uitgedeeld. Het uitdelen en opeten of opdrinken kan op verschillende manieren en plaatsen gebeuren, maar we moedigen aan om dit tijdens een gezamenlijk moment met de kinderen en de leerkracht te doen.

  • Bij de kleuters en in het eerste leerjaar is het waarschijnlijk gemakkelijk om de stukken fruit of groente of bekers/brikjes melk in de klas uit te delen, bijvoorbeeld vlak voor de speeltijd in de voormiddag. De leerkracht kan dan eventueel helpen bij het schillen, pellen en uitlepelen van het fruit of de groente. De melk kan uit een grote verpakking in (herbruikbare) bekertjes worden geschonken om te veel verpakkingsafval te voorkomen. De kinderen kunnen rustig aan de tafeltjes eten of drinken. Er zal bij bepaalde fruit- en groentesoorten gedacht moeten worden aan extra materialen, bijvoorbeeld messen, lepeltjes, bordjes of servetjes.
  • Bij de oudere kinderen blijft het aangeraden om het fruit, de groente en/of de melk tijdens een gezamenlijk moment op te eten of te drinken. Eens op de speelplaats hebben de kinderen er mogelijks minder aandacht voor en gaat het educatief aspect wat verloren.
  • Ouders (of grootouders) kunnen ook betrokken worden bij het fruit-, groente- of melkmoment. Zij kunnen helpen bij het verdelen van de melk of het wassen, schillen en snijden van fruit en groenten (zogenaamde ‘schil- en schenkouders’).