Mijn school komt niet in aanmerking: wat nu?

We moedigen de school aan om het wekelijkse fruit-/groente- en melkmoment zelf uit te bouwen! Maak er een gezellig én educatief klasmoment van!

 

Ga voor Gezond in de Boekentas of een eigen abonnement met een leverancier. Of combineer beide. Bij beide methoden gaat het om een vaste fruit-/groente- en/of melkdag in de week. We raden Gezond in de Boekentas met de ouders aan aangezien zo de ouders meer betrokken worden bij het project en de kans op lange termijneffecten toeneemt.

 

Een school kiest zelf welke methode bij hen het beste past. 

Gezond in de Boekentas: leerlingen nemen fruit/groenten/melk mee van thuis

De school maakt een afspraak met de ouders om op één of meerdere dagen in de week fruit, groenten en/of melk mee te geven als tussendoortje. 

 

Ook hier is het belangrijk om het tussendoortje in groep en gekoppeld aan een educatieve activiteit op te eten, zodat het zeker niet in de boekentas blijft zitten! Door elkaar en de juf of meester te zien eten/drinken, worden kinderen gemotiveerd om zelf ook te proeven en te eten/drinken.

 

Er kan ook bijkomend afgesproken worden om op die dag geen ongezonde tussendoortjes zoals koekjes, chips of snoep mee te brengen.

 

Bij Gezond in de Boekentas is niet alleen het aanmoedigen van ouders en leerlingen een uitdaging, maar ook het stimuleren van variatie: niet steeds dezelfde fruit- en groentesoorten als tussendoortje, maar afwisselen tussen verschillende soorten en ook soorten die de leerling nog niet kent.  

 

Voorzie ook inspanningen voor kwetsbare leerlingen.

Abonnement via een leverancier naar keuze 

Scholen kunnen natuurlijk ook zelf het initiatief nemen om een abonnement af te sluiten met een leverancier naar keuze. Eventueel kan hiervoor het modelcontract gebruikt worden.

 

De school kan bij deelname zelf beslissen wie het fruit, de groenten en/of de melk betaalt. De kosten kunnen gedeeld worden tussen de school, de ouders of het oudercomité. Ook de gemeente wil soms meebetalen.

 

Voorzie ook hier inspanningen voor kwetsbare leerlingen.