Ga aan de slag in de klas

Probeer het fruit-, groente- of melkmoment telkens te koppelen aan een educatieve activiteit over gezonde voeding. Zo kan je leerlingen het belang van een gezond voedingspatroon op een boeiende en interactieve manier bijbrengen in de klas. Leren én proeven, daar draait het tenslotte om!

 

Ben je op zoek naar lesmateriaal of inspiratie?

Er staan heel wat educatieve pakketten en ideeën ter beschikking om het belang van gezonde voeding te integreren in het leerplan en om de band met de landbouw te versterken. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen voor specifieke leeftijdscategorieën en zijn voor alle scholen beschikbaar. Het gebruik ervan is niet verplicht, maar kadert wel perfect in het gezondheidsbeleid op school en verhoogt de kans op duurzame gedragsverandering.

Hieronder ontdek je wat ze precies inhouden: maak er naar hartenlust gebruik van!

Bovendien komt er regelmatig nieuw lesmateriaal bij op basis van de nieuwe leerlijn voeding van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Schrijf je dus zeker in voor onze nieuwsbrief om helemaal op de hoogte te blijven.

Foto’s van fruit- en groentesoorten

Op zoek naar educatief materiaal voor in de klas? Bekijk dan zeker ons aanbod aan lesmateriaal!

 

De ProefkampioenLogo De Proefkampioen

Dit educatieve project is geschikt voor kinderen van het kleuteronderwijs en de 1ste graad basisonderwijs (3 tot 8 jaar). Samen met Winnie Wortel gaan de leerlingen op ontdekkingstocht naar diverse fruit- en groentesoorten waarbij proeven, ruiken en voelen centraal staan. Ook aan de ouders is gedacht: elk kind krijgt na afloop een Proefpas mee naar huis. Dat is een leuk boekje met tips en spelletjes om samen aan de slag te gaan.

 

Via het CLB kan je als school de Proefkoffer gratis uitlenen. Die zit boordevol kleurrijk materiaal en een praktische handleiding. Neem contact op met het CLB voor meer info.

 

Land van CalcimusLogo Land van Calcimus

Deze educatieve spelkoffer is bedoeld voor alle leerlingen van de lagere school. Koning Calcimus neemt de kinderen op sleeptouw en leert hen dat melk en melkproducten belangrijk zijn in een gezond voedingspatroon. Volgens klasniveau halen de spelers hun kennis boven om vragen te beantwoorden, raadsels op te lossen en allerlei opdrachten uit te voeren.

Het spelmateriaal is verpakt in een handige, makkelijk te transporteren koffer die je gratis kan ontlenen. Dien een aanvraag in en de koffer wordt op de afgesproken datum afgeleverd op school.

Melk4Kids

Dankzij dit educatieve project kan je met je leerlingen (van 3 tot 12 jaar) op bezoek bij een melkveebedrijf in de buurt. Zo maken ze op een speelse manier kennis met het verhaal van de koe en de melk en het leven op het platteland.

Het bijhorende lesmateriaal kan je vrij downloaden. Voor het bezoek aan een melkveebedrijf kan je per klas een subsidie aanvragen van €30.

Melk4Kids

 

Rondleidingen op groente- en fruitveilingen

Heel wat groente- en fruitveilingen bieden aan scholen de mogelijkheid om op bedrijfsbezoek te komen. Ontdek hieronder welke programma’s zij aanbieden:

REO Veiling Roeselare

Leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar kunnen de veiling gedurende een halve dag begeleid bezoeken. Ze maken op een kindvriendelijke en speelse manier kennis met het veilen van groenten en fruit en de dagelijkse werking. Bovendien gaan ze zelf als kwaliteitsbewakers aan de slag om prei te keuren. Nadien volgt er een kookworkshop waarbij de kinderen groenten versnijden, geblinddoekt proeven en zelf hun middagmaal klaarmaken.

REO Veiling Roeselare is de vaste projectpartner van het West-Vlaamse Project Zoom@regio dat ernaar streeft om leerlingen op een interactieve manier te laten kennismaken met hun eigen regio.

 

Coöperatie Hoogstraten

Leerlingen uit de 2de en 3de graad lager onderwijs, bijzonder onderwijs en secundair onderwijs worden tijdens een rondleiding op maat ondergedompeld in de werking van de coöperatie (ca. 1,5 uur). Ze krijgen een proevertje en drankje aangeboden en kunnen zich nadien nog uitleven op de interactieve doe-tentoonstelling ‘Sla je slag’ (ca. 1,5 uur).

De rondleidingen gaan steeds door in oktober. Inschrijven kan tot eind september.

 

BelOrta Sint-Katelijne-Waver en Borgloon

Leerlingen vanaf het 5de leerjaar kunnen de veiling bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van het veilingwezen, de werking van het veilingsysteem en het traject dat groenten en fruit afleggen van de producent tot in de plaatselijke supermarkt. Bovendien krijgen ze de kans om de verkoopactiviteiten aan de veilingklok(ken) mee te maken.

Bestel gratis promotiemateriaal!

Gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk en herhaling helpt om kinderen en jongeren bewust te maken van gezonde keuzes. Dankzij Oog voor lekkers kan je nu ook gratis promotiemateriaal van het Vlaams Instituut Gezond Leven bestellen (zonder verzendkosten).

Zo zijn er affiches van de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek om op te hangen in klas of postkaartjes om mee te geven naar huis. Of wat dacht je van placemats om te gebruiken tijdens de restaurantdagen of het schoolfeest?  

Ook de posters met voorbeelden van gesuikerde dranken en tussendoortjes zijn een handig hulpmiddel om leerlingen te doen nadenken over een verantwoorde voedingskeuze.