Welke producten worden gesubsidieerd?

De nadruk ligt op gezonde, lokale en seizoensgebonden producten:

  • Verse groenten en fruit, bij voorkeur met voldoende afwisseling volgens de seizoenskalender: ze leveren energie en essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
  • Volle en halfvolle melk (ook lactosevrij) zonder toevoeging van suiker, zoetstoffen, zout, vetten of additieven (E620 tot E650): het is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen waaronder calcium.
  • Gearomatiseerde melk zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen,  zout, vetten of additieven (E620 tot E650): Bevat enkel de van nature aanwezige suiker in de melk.

Volgende producten komen niet in aanmerking voor de subsidie:

  • Fruitsappen en smoothies: ze bevatten minder vezels en meer suikers dan vers fruit. Bovendien geven ze minder snel een voldaan gevoel.
  • Gedroogd fruit en noten.
  • Yoghurt en melkvarianten met suiker of zoetstoffen.

Als school kan je ervoor kiezen om een subsidie aan te vragen voor slechts één van de productgroepen (groenten/fruit EN melk) of voor allebei. Dat beslis je helemaal zelf!