Hoe kan je als ouder bijdragen?

Gezond in de Boekentas

Ouders zijn een belangrijke speler binnen het Oog voor Lekkers-project. De voedingsgewoonten van kinderen zijn namelijk erg afhankelijk van de invloed van de ouders. Zien eten doet eten! Wanneer je kind ziet dat jij fruit/groenten eet en melk drinkt, zal hij of zij dat zelf ook sneller doen.

 

Ook bepalen ouders, vooral bij jongere kinderen, nog bijna volledig wat kinderen eten en wat ze mee naar school nemen. 

 

Daarom vragen we jullie hulp bij Gezond in de Boekentas! Daarbij vraagt de school aan de ouders om op één of meerdere dagen in de week fruit/groente en/of melk mee te geven als tussendoortje dat dan ook samen in de klas wordt opgegeten of gedronken. Door elkaar en de juf of meester te zien eten/drinken, worden kinderen gemotiveerd om zelf ook te proeven en te eten.

 

Uiteraard zijn fruit, groenten en melk altijd het beste tussendoortje voor je kind.

 

Denk ook aan gezond trakteren! Geef een gezonde verjaardagtraktatie mee aan je zoon of dochter. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hippe fruitsaté of vrolijk fruitbordje? Die maak je heel makkelijk zelf samen met de jarige.

Smakelijk fruitspiesje
Smakelijk fruitspiesje

Op zoek naar meer tips over gezonde voeding? Neem dan zeker ook eens een kijkje op onze Facebookpagina!

Actief participeren aan het project op school?

Dat kan! Ook op school kan je als ouder bijdragen aan het succes van het fruit-, groente- of melkmoment!

 

Geef je bijvoorbeeld op als schil(groot)ouder: help bij het wassen, schillen en snijden van het fruit of de groenten zodat deze hapklaar zijn voor de leerlingen. Of help bij het uitdelen van de melk. Met al je vragen of voorstellen over gezondheid en welzijn op school kan je terecht bij de schoolraad en/of ouderraad van de school.

 

Meer weten over gezond opvoeden? Surf ook eens naar gezondopvoeden.be: een website boordevol opvoedingstips over voeding, beweging en andere gezondheidsthema’s.

 

Wil je meer weten over de plaats van groenten, fruit en melk in een gezond voedingspatroon? Bekijk dan de informatie bij de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Voedingsdriehoek
Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven