Hoe word ik Oog voor Lekkers-leverancier?

Voor schooljaar 2018-2019 kan een school zich inschrijven vanaf 3 september tot 1 oktober 2018. De school dient daarna zelf een leverancier te kiezen in functie van de eigen wensen.

 

Hierbij kan de school rekening houden met de prijs (voor eventuele verderzetting na de subsidieperiode), de variatie in aangeboden fruit en groenten, het aanbod aan binnenlandse producten, de afspraken over levering of afhaling, enz.

 

Net als vorige jaren zullen scholen zelf een leverancier aanschrijven en kiezen. Hierbij moeten ze rekening houden met de regelgeving op overheidsopdrachten. De scholen zullen bij het uitschrijven van de overheidsopdracht rekening houden met de aanbevolen criteria. Dankzij de procedure van de overheidsopdracht kan de kandidaat gekozen worden die het beste beantwoordt aan de noden van de school.

 

Vervolgens wordt er een contract gesloten tussen de school en de meest geschikte leverancier. Er wordt aangeraden om hiervoor gebruik te maken van het modelcontract.

 

Wat de facturatie betreft, wordt het gebruik van de voorbeeldfactuur warm aanbevolen. De geleverde hoeveelheden, de eenheidsprijs en het producttype dienen allicht altijd op de factuur vermeld te staan.

 

De school wordt aangeraden voor de eerste levering (voor schooljaar 2018-2019 start het project in de meeste scholen in de week van 7 oktober 2018) een contract af te sluiten met de gekozen leverancier(s).

 

Een Oog voor Lekkers-leverancier kan een variatie aan (binnenlands) vers fruit/verse groenten van goede kwaliteit en/of witte melk (volle, halfvolle of lactosevrij) of melkvarianten zonder toevoeging van suiker, zoetstoffen, zout, vetten of additieven (E620 tot E650) aanbieden en dit aan een democratische prijs. Bij voorkeur wordt er in het aanbod fruit en groenten rekening gehouden met de volgende criteria per 10 weken:

  1. Min. 3x inlands fruit
  2. Min. 3x inlandse groenten
  3. Max. 2x hetzelfde product

Bekijk zeker ook deze seizoenskalender voor inspiratie.

 

Om Oog voor Lekkers-leverancier te worden hoeft u dus niets specifieks te doen al kunt u wel actief scholen in uw regio contacteren of de scholen contact met u laten opnemen.

Enkele aandachtspunten

Enkel vers fruit en verse groenten komen in aanmerking voor een financiële ondersteuning. Fruitsap, smoothies, gedroogd fruit en soep niet. Versneden fruit en verse fruitsla mogen wel. We streven naar een aanbod van 50% of meer aan inlands seizoensfruit/-groenten. Neem een kijkje op de seizoenskalender voor inspiratie.

 

Enkel volle, halfvolle melk (of hun lactosevrije varianten) of melkvarianten zonder toevoeging van suiker, zoetstoffen, zout, vetten of additieven (E620 tot E650) komen in aanmerking voor een financiële ondersteuning. Yoghurt en melkvarianten met suiker of zoetstoffen vallen niet onder het gesubsidieerde productgamma.

 

Scholen moeten hun facturen en/of kassatickets bewaren als bewijs dat ze wel degelijk fruit/groenten en/of melk hebben aangekocht. De gegevens op de factuur zijn nodig bij het aanvragen van de subsidies. Hoe gedetailleerder deze factuur, hoe beter. Elke factuur moet minstens een productomschrijving, geleverde hoeveelheid en eenheidsprijs bevatten.

Hoe stel ik best mijn facturen op?

 

Maak voor zover mogelijk al een opsplitsing tussen:

  • fruit/groenten/melk voor de leerlingen die de volledige subsidieperiode meedoen,
  • fruit/groenten/melk voor de latere instappers (bv. na de kerstvakantie),
  • fruit/groenten/melk niet voor de leerlingen bestemd (bv. voor leraren).

 

Scholen moeten per trimester een steunaanvraag indienen en kunnen pas subsidies krijgen voor producten die geleverd én betaald zijn. Scholen moeten de factuur dus voor januari ontvangen. 

 

Reken je een apart bedrag aan voor de transportkosten, leeggoed e.d.? Vermeld dat dan duidelijk zo op de factuur.

 

Zorg ervoor dat de factuur tenminste een productomschrijving, geleverde hoeveelheid en eenheidsprijs bevat.