Overslaan en naar de inhoud gaan

Getuigenissen

Getuigenissen van scholen

“Sinds jaar en dag neemt onze school deel aan Oog voor Lekkers, het vroegere Tutti Frutti en Melk op School. Dit initiatief sluit perfect aan bij de goede en gezonde gewoontes die we onze leerlingen willen bijbrengen. Zo bieden we bv. onder de middagpauze enkel nog water en melk aan als drank. De kinderen stellen zich daar geen vragen bij, het is een gewoonte als een ander. Ook samen groente en fruit eten – met woensdag als vaste dag – gebeurt heel spontaan. Trouwens, niet alleen de kinderen kijken er elke week naar uit, ook de ouders en grootouders (lacht). Dat komt omdat zij bij de kleuters mogen helpen schillen. Leuk om een halve voormiddag hun (klein)kind in de klas te volgen én een dankbare hulp voor de juffen natuurlijk. In het begin van het schooljaar puzzelen zij altijd een kalender samen en dan verloopt dat heel vlot. In het lager onderwijs hebben de leerlingen vrijwel geen hulp meer nodig. We kiezen dan ook voor vrij toegankelijke groeten en fruit, zoals appel, peer, komkommer of – heel populair – de mandarijntjes.”
Guy Raets, directeur van de Vrije Basisschool Sint-Joris in Alken (330 leerlingen)
“Minstens 10 jaar al doen we mee aan Oog voor Lekkers (vroeger Tutti Frutti en Melk op School) en hebben we dit project geïntegreerd in ons beleid. Met drie grote voordelen: de kleuterjuffen winnen tijd (20 boekentasjes opendoen voor een koek of drankje, dat is niet niks), de kleuters leren gezond eten (allemaal samen, dat stimuleert goede gewoontes) en we beperken als school onze afval (koekjes zijn vaak per stuk verpakt, de kleinste kleuters drinken een brikje maar halfleeg…). Daarom nemen onze kleuters zelf geen 10-uurtje mee, maar voorzien we als school een assortiment droge koeken zonder chocola, halfvolle melk en fruit en groenten. Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn ‘koekdagen’, waarbij de kleuters ook een glas melk of water krijgen. Elke dinsdag en donderdag zijn ‘fruit- en groentedagen’. Tijdens Oog voor Lekkers wordt een van deze dagen gefinancierd door de subsidie. Een aantal ouders helpt dan ’s morgens een uurtje in het lerarenlokaal om te schillen en in potjes te verdelen. Voor de melk heeft elke juf een 20-tal afwasbare bekers in de klas. Dit systeem werkt goed en gemakkelijk – we rekenen de ouders van de kleuters 0,25 cent per deelnemende dag aan voor de beker– én spaart heel wat afval uit. En uiteraard vinden de kleuters dit eetmomentje samen heel fijn. Oog voor Lekkers past dus perfect in ons gezond beleid en laat ons toe om gedurende 10 weken, één keer per week, de gezonde tussendoortjes en drankjes gratis aan te bieden.”
Elly Maris, directrice van Kleuterschool PAleiS in Diepenbeek (140 kleuters)
“Ook wij zijn al jaren fan van Oog voor Lekkers. In vijf minuten zijn we ingeschreven en vertrokken voor 20 weken fruit- en groenteplezier. Als school voor buitengewoon onderwijs aan kinderen met leerproblemen, komen wij ook in contact met kansarme kinderen. Zeker voor hen is Oog voor Lekkers een mooie kans om fruit en groenten te leren kennen die ze thuis minder of soms niet krijgen. Maar ik denk dat zowat alle leerlingen van onze school fan zijn. Want als we uitzonderlijk een week overslaan, of als de actie afgelopen is, komen er steevast vragen (lacht). Ook leuk, het project sluit aan bij de workshops die we organiseren, rond sport, muziek en dus ook koken, waarbij we de leerlingen leren fruit schillen en verwerken in allerlei producten en recepten bijvoorbeeld.”
Jan Vermeulen van de Bernadetteschool in Zottegem (70 leerlingen)